Začiatok konca. Protesty v Iráne neutíchajú, Teherán obvinil EÚ z pokrytectva

15.10.2022 14:55

V Iráne sa aj v sobotu konajú na rôznych miestach protesty proti tamojšiemu autoritárskemu režimu, ktoré trvajú už mesiac a ktoré odštartovala smrť mladého dievčaťa zatknutého mravnostnou políciou. Iránski aktivisti na dnešok zvolali cez sociálne siete demonštrácie pod heslom Začiatok konca.

Iránska vláda proti účastníkom manifestácií brutálne zasahuje, čo si vyžiadalo podľa mimovládnych organizácií dve stovky obetí, vrátane príslušníkov bezpečnostných zložiek. EÚ kvôli tomu zvažuje voči Teheránu sankcie, iránsky minister zahraničia jej odkázal, aby nebola pokrytecká a volila "realistický prístup". Zásahy voči demonštrantom označil za "úplne legitímne", uviedla agentúra DPA.

"Odporúčame Európanom, aby sa na tento problém pozerali realisticky," povedal podľa agentúry AFP v piatok v telefonáte šéfovi únijnej diplomacie Josepovi Borrellovi iránsky minister zahraničia Hosajn Amírabdolláhján. Borrellovi tiež podľa dnešného oznámenia Teheránu povedal, že Irán nie je krajinou "zamatových, ani farebných revolúcií" a že je "kotvou stability v regióne".

"Kto by uveril, že smrť jedného dievčaťa bude pre Západ taká dôležitá?" vyhlásil šéf iránskej diplomacie pri inej príležitosti. "Prečo sa teda nezaujímajú aj o stovky tisíc mučeníkov a mŕtvych v Iraku, Afganistane, Sýrii a Libanone," dodal.

Borrell v piatok na Twitteri vyzval iránsky režim, aby okamžite prestal s represiami voči demonštrantom a prepustil tých, ktorí boli v súvislosti s protestmi zadržaní. Dodal, že tamojšia vláda tiež musí zabezpečiť prístup k internetu a k informáciám.

Štáty EÚ by mali sankcie voči Iránu kvôli potlačovaniu terajších protestov preberať v pondelok na zasadnutí ministrov zahraničia v Luxemburgu. Niektoré krajiny, napríklad Británia, USA či Kanada už zaviedli sankcie voči iránskej mravnostnej polícii.

Ľudia v Iráne protestujú od polovice septembra, kedy zomrela 22-ročná Iránka kurdského pôvodu Mahsá Amíníová. Tá bola zadržaná údajne kvôli tomu, že mala príliš voľne nasadený hidžáb – šatku, ktorou si má žena v moslimskej spoločnosti zakrývať vlasy, krk a dekolt, a ktorú musia ženy v Iráne od islamskej revolúcie z roku 1979 nosiť na verejnosti. Podľa polície utrpela infarkt, podľa jej rodiny a ďalších zdrojov zomrela na následky policajnej brutality.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok